Trofeul Festivalului – Concurs LADA CU ZESTRE 2024 ajunge la Ghiroda

Județul Timiș și-a deschis ”lada cu zestre” într-un festival-concurs cu peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, cu un total de peste 40 de ore de spectacol,  peste 50 de expoziții etnografice și de meșteșuguri tradiționale și peste 500 de preparate gastronomice.

Sute de participanți: dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean s-au pregătit temeinic și cu respect pentru obiceurile și trandiții timișene. Zeci de gospodine iscusite și-au pregătit rețetele, atent păstrate în caietul îngălbenit și transmis din generație în generație, pentru a arăta zestrea gastronomică a județului Timiș. 60 de localități din județul Timiș s-au înscris în competiția pentru marele premiu. Jocuri din câmpia Banatului, doine și jocuri autentice, givanul mândru, costume migălos restaurate, colecții, ponevi, peretare, măsaie, cilimuri, fotografii vechi, păturată pră crumpi, pită, șonc, doboș torta, crempita și turce sunt câteva elemente care au făcut farmecul ediției a XVII-a a Festivalului – Concurs LADA CU ZESTRE.

Ghiroda a câștigat trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezență cu sute de artiști,  recitatori în grai bănățean, expoziții, colecții etnografice și gastronomie tradițională, acumulând în total 187 de puncte.

Clasamentul pe localități, la categoria Laureați este următorul: Premiul I  Giroc (175 puncte) Premiul II- Giarmata (143 puncte), Premiul III – Ghilad (116 puncte), Mențiune Voiteg (111 puncte).

Clasamentul pe localități la categoria Zestrea Timișului este următorul: Premiul I –Asociația Junii Timișului (107 puncte), Premiul II – Checea (77 puncte), Premiul III – Comloșu Mare (73 puncte).

Clasamentul detaliat:

Juriul festivalului a fost alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira, la secțiunea Muzical: prof. Carmen Popovici – Dumbravă,  prof. Marius Cîrnu, prof. Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, dr. Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: dr. Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: prof. Mărioara Pisat, chef Nicolaie Tomescu.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” s-a desfășurat în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județ și cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție de cultură în subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de Liliana Laichici, manager.