Ansamblul Profesionist „Banatul“
Despre noi
Ansamblul Profesionist Banatul a luat ființă în anul 1970, și, începând cu anul 2000, funcționează în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, ca și compartiment distinct.
Scurt istoric
În cei peste 45 de ani de existență, Ansamblul Profesionist Banatul a avut numeroase spectacole, premiere și turnee naționale și internaționale.
Nume sonore ale folclorului bănățean au fost în componența ansamblului de-a lungul timpului: soliștii vocali Mariana Drăghicescu, Ana Pacatiuș, Elena Jurjescu, Felician Fărcașu, Florentin Iosif, Aurelia Ardeleanu, Carmen Popovici, Adrian Stanca, Laza Blagoev, Dumitru Botoșan, Delia Musunea; soliștii instrumentiști Luca Novac, Radu Vincu, Ilie Vincu, Mircea Ardeleanu, Ion Peptenar, Luță Popovici, Ilie Nedelea, Marian Rădulescu; dansatorii Nicolae și Brândușa Stănescu, Dorina Ieftici, Ioan Cristea, Doru Haiduc, Veselinca Veasu, Maria și Paul Trâmbițaș, Gheorghe Copăceanu, Dorel David; coregrafii Milosav Tatarici, Emilian Dumitru, Ciprian Cipu; dirijorii Gelu Stan – primul dirijor și director al ansamblului, Petrică Moise, Radu Vincu, Marian Suvergel, Ilie Vincu.
Oferta
Repertoriul Ansamblului Profesionist Banatul abordează folclorul muzical și coregrafic din toate zonele etnografice ale țării, tablouri coregrafice de obiceiuri, dansuri autentice din Banat, precum și tablouri coregrafice ale etniilor. Orchestra dispune de instrumentiști valoroși, profesioniști recunoscuți pe plan național și internațional, virtuozi ai instrumentelor tradiționale: vioară, țambal, taragot, saxofon, acordeon, clarinet, nai, fluier, ocarină, braci.
Ansamblul Profesionist „Banatul” are cel puţin o premieră anual şi peste 50 de spectacole, care au fost prezentate în multe centre culturale ale României şi în ţări de pe mai multe continente. A câștigat de 3 ori Concursul Naționala al Ansamblurilor Folclorice Profesioniste din România. A realizat numeroase imprimări la posturile de radio şi spectacole de televiziune, care au avut milioane de telespectatori.
Zona Banatului își dezvăluie frumusețea în detaliile etnografice ale costumelor, în ritmul muzicii și mișcările dansatorilor Ansamblului Profesionist Banatul.
În Banatul de Munte întâlnim costume populare de o frumusețe rară, în care predomină culorile închise, mai aproape de pământ, de căldură, iar izvoarele repezi și întortocheate ale muntelui au inspirat ritmuri tumultuoase, ce reflectă bucuria vieții. Spiritul străbunilor veghează în cadrul detaliilor dansurilor de munte în care vibrează cu forță energia locului.
În zona de câmpie a Banatului, portul este mai colorat, cu detalii artistice surprinse pe fire de aur și de argint. Dansul are mișcări mai ample, muzica e mai așezată, iar legătura cu locul este subliniată prin echilibrul interpreților care păstrează ”vie” relația dintre oameni.
Toate aceste detalii sunt artistic ilustrate în acordurile muzicii și mișcările dansatorilor Ansamblului Profesionist Banatul.
Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul are cel mai tânăr dirijor de mare ansamblul din România, Sebastian Roșca, un profesionist care a propus un repertoriu nou, mai dinamic şi mai variat.
Dansatorii din cadrul Ansamblului Profesionist „Banatul” se exprimă scenic sub coordonarea unui cuplu de coregrafi redutabili: Nicolae şi Brânduşa Stănescu. Formația abordează montări coregrafice specifice Banatului, dar şi altor zone etnofolclorice ale ţării, precum şi ale etniilor din zonă.
Ansamblul Profesionist Banatul a inspirat noi generații de dansatori și instrumentiști din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș care s-au reunit în cadrul cercurilor coregrafice.
Succesul și imaginea Ansamblului Profesionist Banatul influențează noi generații de dansatori și instrumentiști care se formează continuu în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, ducând mai departe pasiunea pentru valorile folclorului autentic.
Spectacole
Festivalul – concurs Topul Primăverii
Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”
„Tradiția nu înseamnă venerarea cenușii, ci transmiterea focului. ”(Gustav Mahler)
Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români” a luat ființă în 2013, la inițiativa managerului Liliana Laichici.
În fiecare an, festivalul reunește cele mai cunoscute ansambluri de folclor din țară, urmărind preferințele publicului. Prin acest festival, folclorul este valorificat într-o manieră autentică, iar tradițiile sunt conservate într-o manieră modernă.
Scopul festivalului este de a conserva și promova valorile folclorului autentic printr-o ofertă culturală care să atragă un public cât mai divers.
Ansamblul de Tineret Banatul
Din dorința de a oferi o continuitate firească în ceea ce privește corpul de balet al Ansamblului, în anul 2013, la inițiativa managerului Liliana Laichici și a directorului Adrian Scorobete, a luat ființă Formația de Tineret Banatul.
Tinerii, pasionați de dansurile tradiționale, și-au făcut debutul profesional în sala de balet a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, sub coordonarea cuplului de coregrafi Grigore și Floare Munteanu.
Au urmat numeroase turnee în țară și străinătate și spectacole alături de dansatorii profesioniști ai Ansamblului Banatul care i-au pregătit și le-au oferit experiența necesară pentru viitoarea performanță artistică.
Cercuri coregrafice
Alte două generații de dansatori sunt pregătite de către Riff Menuța și Manuela Dumbravă în cardul cercurilor coregrafice. Cercul coregrafic de tineret coordonat de Brândușa și Nicolae Stănescu pregătesc tinerii dansatori pentru o carieră de dansatori profesioniști. Astfel că pasiunea pentru dansuri continuă de-a lungul generațiilor prin intermediul copiilor și al tinerilor care participă la aceste cercuri.
Informații contact
Ansamblul Profesionist Banatul
Manager: Liliana Laichici
Director artistic: Adrian Scorobete
Dirijor: Sebastian Roșca
Coregrafi: Brândușa și Nicolae Stănescu
E. Ungureanu, nr. 1, 300079, Timisoara
tel. 0256-435158, fax 0256 435 566
cecart@cecart.ro
www.cecart.ro
Persoana de contact: prof. Adrian Scorobete tel. 076 609 0935