Vasile Bădescu – profesor de muzică religioasă, cantori bisericeşti

Vasile Bădescu, originar din Jebel, județul Timiș, în satul din pusta Banatului, unde au fost mulți slujitori ai artei și ai cântului, printre care cel mai de seamă este unicul Efta Botoca.

Deprinde tainele muzicii cu profesorul Ioan Bojin, dirijorul corului „Plugarilor” cu care studiază teoria muzicii și acodeonul. Prin grija și dragostea firească de păstor de suflete a preotului Petru Gărau, o enciclopedie în materie de istorie și artă muzicală bănățeană, tânărul fiu al satului descoperă cântarea bisericească, activând în mod activ şi constant în strana bisericii ortodoxe din sat. Din acest motiv își îndreaptă pașii, călăuzit de același minunat preot Petru Gărau, către Seminarul Teologic Liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, unde își desăvîrșește cunoștințele legate de rânduiala slujbelor bisericești, de cântarea de strană, dar și de cântarea corală.

Este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara, Teologie-Pastorală și Teologie-Istorie. Absolvent al Masteratului din cadrul Facultății de Teatru și Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.

Din anul 2002 este angajat, prin concurs, la Operă Națională Română din Timișoara, că artist liric(tenor) în compartimentul cor. A slujit ca diacon timp de 9 ani la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, în timpul păstoririi Mitropolitului Nicolae Corneanu. Actualmente este preot slujitor în parohia Viile Fabric din Timișoara.

Dirijor și membru al Coralei Contrast, o corală bărbătească cu o puternică amprentă profesională în lumea muzicală-corală din vestul țării. De ani buni, este responsabil de cursul de cântăreți bisericești din cadrul Școlii de Arte din Timișoara, un curs inițiat de regretatul preot profesor Nicolae Belean şi de directorul din acea vreme a Şcolii de Arte, domnul Ciprian Cipu.

„Se poate spune că acest curs de Muzică Bisericească este un curs unic la nivel de instituții cu un astfel de profil, adică Şcoala de Arte din Timișoara este singura instituție de acest gen, care desfășoară de atâția ani un astfel de curs cu specificul muzicii religioase. Acest fapt confirmă dorința firească a omului de a-și ostoi sufletul prin căutarea şi slujirea muzicii. De fapt, unul din scopurile primordiale ale artei în general si a muzicii în special, este acela de a aduce bucurie, lumină, tihnă sufletească și speranță în inimile oamenilor.” (V. Bădescu)

Cursul de Muzică Bisericească este frecventat de foarte mulți cursanți (desigur cu fluctuațiile numărului de participanți specifice fiecărui an), fapt pentru care printr-un parteneriat semnat de Centrul de Cultură și Artă și protopopiatele din Lugoj și Făget, a determinat o extensie a acestor cursuri și în orașele bănățene mai sus amintite.

Așadar, Școala de Arte din Timișoara își îmbogățește oferta educațională printr-un curs aparte și își întregește panoplia profesorală, alături de toți ceilalți minunați slujitori ai artei, prin prezența și responsabilitatea preotului și profesorului Vasile Bădescu.

Vasile Bădescu