Adrian Stanca – profesor canto muzică populară

Interpret de muzică populară și manager al Casei de Cultură din Buziaș, Adrian Stanca a văzut lumina zilei la 7 noiembrie 1970, la Hitiaș, în județul Timiș, într-o familie de oameni simpli, dar mari iubitori de cântec și tradiții populare românești. Licențiat în Economie și absolvent al Școlii populare de Arte din Timișoara, la clasa profesoarei Lucia Mihăescu în anul 1988, artistul debutează ca interpret de muzică populară și efectuează primele înregistrări la Societatea română de Radiodifuziune Bucuresti, în anul 1987.

Întâlnirea și colaborarea cu remarcabilul om de televiziune Mărioara Murărescu, în anul 1990, pe când era angajat la Ansamblul Ciocârlia din București, reprezintă adevărata punte de lansare pentru solistul vocal din pusta bănățeană.

“Școala Tezaurului folcloric” îi marchează întreaga activitate artistică, îl responsabilizează și-l propulsează pe mariile scene ale țării si dincolo de hotarele acesteia, în Europa și SUA, angrenându-l în colaborări cu toate ansamblurile profesioniste din țară, precum: Banatul din Timișoara, Cindrelul-Junii Sibiului, Doina Gorjului, “Maria Tănase” din Craiova, “Transilvania” din Baia-Mare, etc.
Laureat al Festivalului-concurs “Tănase”, în anul 1988, oferă publicului iubitor de cântec popular primele melodii editate de renumita casă de producţie Electrecord, sub bagheta regretatului dirijor George Vancu. De atunci, preț de trei decenii, pănă în prezent, strânge în palmares aproape 200 de cântece populare românești, colinde și cântece de petrecere concretizate în 11 albume proprii și numeroase albume muzicale colective, câteva dintre acestea, realizate împreună cu cele două fiice, Oana și Raluca Stanca.

De-a lungul timpului, Adrian Stanca, cântă sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori de muzică populară din țara noastră, precum: George Vancu, Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea, Nicolae Botgros și colaborează cu majoritatea colegilor de breaslă cucerind sufletele iubitorilor de melos popular prin cântece interpretate în duete cu aceștia. De la debutul în emisiunea Tezaur folcloric și până în prezent, colaborează cu Societatea română de Televiziune și cu profesioniștii acesteia precum Florentina Satmari, Elise Stan, Gheorghița Nicolae, în numeroase spectacole de anvergura ca Cerbul de Aur, Festivalul Maria Tănase, Cantecele munților sau Festivalul Ioan Macrea -Sibiu.

Artist complet și profesionist desăvârșit, Adrian Stanca oferă cu generozitate publicului, flori de cântec din dor și drag de Banatul natal.

Discipline predate:

Canto muzică populară

Adrian Stanca