Un weekend cu cele mai frumoase tradiții și obiceiuri timișene și goști de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul la Dudeștii Vechi și Dudeștii Noi

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un week-end cu peste 12 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri tradiționale, gastronomie tradițională și peste 250 de artiști.

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, la ora 13:00, la Căminul Cultural ”Janku Ronkov” din Dudeștii Vechi veți putea admira un spectacol  folcloric de peste 6 ore cu reprezentanții localităților participante: Comloșu Mare, Sânpetru Mare, Valcani, Beba Veche, Cenad, Făget și Dudeștii Vechi. La Centrul Cultural ”Karol Telbizov” la ora 12:00 vă invităm la 20 de expoziții de gastronomie tradițională și expoziții de etnografie. Intrarea este liberă!

Duminică, 14 aprilie 2024, ora 13:00 la Căminul Cultural din Dudeștii Noi se desfășoară Festivalul – Concurs LADA CU ZESTRE. Participă următoarele localități: Jimbolia, Parța, Lenauheim, Mașloc, Remetea Mică, Timișoara, Sânandrei, Orțișoara, Remetea Mare, Iecea Mare, Pișchia, Biled și Dudeștii Noi. Jocuri și cântece autentice timișene, gastronomie tradițională, meșteșugari și expoziții de artă populară vor alcătui patrimoniul viu și efervescent al județului Timiș. Secțiunile Expoziții – Colecții și Gastronomie vor începe la ora 12:00. Intrarea este liberă.

Invitați în recital sunt Oana și Adrian Stanca, acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Brâul ăl bătrân, ardelene, brâul lui Boldea, brâul lui Mita, brâul ”La căsuța din poiană”, ardeleana roată și jocuri de doi în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. Spectacolul Ansamblului Profesionist Banatul se va desfășura începând cu ora 15:45 la Dudeștii Vechi și Dudeștii Noi.  

Juriul festivalului este alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira,  la secțiunea Muzical: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: Mărioara Pisat, Nicolaie Tomescu. Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este finanțat de Consiliul Județean Timiș, și este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de profesor Liliana Laichici, manager, în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județul Timiș