Ghiroda și Giarmata dau startul la Festivalul – Concurs Lada cu Zestre

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează Sâmbătă, 2 aprilie 2022, la ora 14 la Ghiroda (sat Giarmata Vii) cea de-a XV-a ediție a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre. Vor participa localitățile: Remetea Mare, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Parța, Făget și Ghiroda. Din ”lada cu zestre” a județului Timiș veți putea urmări jocuri și cântece autentice bănățene, grai bănățean, meșteșuguri, artă populară și expoziții de gastronomie tradițională bănățeană.

”Asta-i nana de la Brebu,” ”Mi-s fată de la Făget,” ”Bate vânte, bate” sunt câteva din cântecele care fac parte din repertoriul cu care concurenții s-au înscris. Veți putea urmări în spectacol grupuri de dubași din Făget, Povergina, Begheiul Mic care vor aduce în atenția publicului frumusețea tradițiilor din zona etnografică a Făgetului. Meșteri olari și scupltori în lemn vor prezenta la Giarmata Vii o expoziție de artă populară bănățeană. Gospodine iscusite vor prezenta rețete vechi, moștenite de la bunici și străbunici, printre care regăsim rulouri pe tuleu, plăcintă cu nucă și ludaie, răcituri de post, plăcintă cu cartofi, păsulă zdrobită cu ulei de ludaie, papanași și multe alte bunătăți din bucătăria bănățeană.

Duminică, 3 aprilie 2022, la ora 14, la Giarmata Festivalul – Concurs Lada cu Zestre continuă cu localitățile: Checea, Voiteg și Giarmata. Banatul multietnic în tot ce are el mai frumos va fi reprezentat de jocuri și cântece maghiare, germane, croate și rrome, precum și de expoziții de artă și gastronomie tradițională. Jocurile croaților din Checea (turopolsjski drmeș), precum și dansuri tradiționale maghiare, rrome alături de jocurile din Pusta Banatului vor întregi tabloul Banatului multietnic în care multiculturalitatea este o marcă idetitară.

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Manager: prof. Liliana Laichici

Le dorim mult succes participanților!