Asociația Sfera Timișoarei vă invită să descoperiți creațiile și poveștile femeilor artiste din județul Timiș.
Evenimentul își propune să celebreze feminitatea în artă și să inspire femeile din comunitate să creeze.
Vă invităm într-un cadru intim, în grădina de la Casa Artelor, să împărtășim, să ne bucurăm împreună de ceea ce creăm și să ne inspirăm reciproc.
Dată și oră: 19 septembrie, de la ora 18:00 la 20:00;
Locație: Casa Artelor, strada Episcop Augustin Pacha nr. 8, Timișoara;
Acces gratuit. Pentru participare, vă rugăm să completați formularul următor: https://forms.gle/
Participând la această întâłnire veți avea ocazia să descoperiți poveștile de viață a 6 femei inspirate să creeze și să aducă în lume modalități proprii de expresie.
Alături de noi vor fi artistele Pusha Petrov, Livia Mateiaș, Irina Magdalena Tomici, Diana Szenasi, Melciu Elena Ștefania și Lavinia Hagiu.
________
𝐏𝐮𝐬𝐡𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐨𝐯
Pusha Petrov este un artist plastic care explorează prin practica ei percepția noastră, confruntând-o cu dualitatea și contradicțiile sale. Pusha Petrov observă intimitatea oamenilor concentrându-se pe detaliile vieții cotidiene care explică atitudini specifice și păstrează singularitatea fiecăruia. Prin fotografiile obiectelor sau ale spațiilor locuite pe care le concepe, artista etalează simbolic mediul oamenilor de rând, oferind lecturi sociologice și estetice ale stilurilor de viață.
________
𝐋𝐢𝐯𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐢𝐚𝐬̦
Livia Mateiaş este un spirit liber şi creativ. Este co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching (2014) și a platformei DIGITAL:CANVAS (2018). Ca forme de expresie artistică folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul adaptând ușor tehnica pentru a transmite ideea. Participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate. De-a lungul timpului a ținut peste 250 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile). Este o fire veselă și optimistă, care explorează infinitul cosmic prin artă.
________
𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐠𝐝𝐚𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐓𝐨𝐦𝐢𝐜𝐢
Irina Magdalena creează din drag de (re)conectare. Din nevoia ei personală precum și din credința profundă că oamenii fac parte, nu sunt separați de restul lumii vii, o evidență pe care societatea a uitat-o. Pentru reamintire, și pentru a-și aduce contribuția la lumea mai frumoasă pe care și-o dorește, Irina lucrează pe cel puțin două planuri.
Partea pragmatică implică lucrul cu plante și alte elemente naturale, alchimizate în săpunun și produse de îngrijire 100% naturale, folositoare, și purtând mesajul că aceste elemente care provin dintr-un mediu natural anume, ating, îngrijesc firesc, vindecă pielea și sufletul.
Celălalt aspect al muncii ei se manifestă sezonier, dar subtil și intențional în toate aspectele vieții ei. Creează calendare circulare, luni-solare, gândite pentru a ne (re)conecta cu luna, anotimpurile și ciclurile vieții.
________
𝐃𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐒𝐳𝐞𝐧𝐚𝐬𝐢
Diana Szenasi are o experiență de peste 10 ani ca artist designer, psiholog și cofetar în domeniul prăjiturilor artizanale. Prin crearea de șorțuri chic, Diana contribuie la starea de bine a femeii moderne care alege să își răsfețe familia cu preparate gătite chiar de ea, acasă – un cadou prin care ea să se simtă apreciată și respectată și pentru dragostea și timpul ei ce le pune în bucate.
Toate șorțurile chic create sunt cusute manual în tihnă și într-un stil vintage, feminin și elegant, doar din bumbac de calitate superioară și cu accent pe sustenabilitate, din grijă față de natură.
________
𝐌𝐞𝐥𝐜𝐢𝐮 𝐄𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧𝐢𝐚
Melciu Elena Ștefania este o femeie activă, pasionată de frumos și de lucrurile realizate cu migală. A terminat Facultatea de Științe Economice și a lucrat în domeniul bancar imediat după absolvire, iar apoi a decis să se implice într-o afacere de familie în domeniul alimentației publice pe care a gestionat-o timp de 7 ani. În prezent, Ștefania a ales un drum mai creativ, bucurând oamenii cu obiecte de design interior unicate, realizate din elemente naturale.
________
𝐇𝐚𝐠𝐢𝐮 𝐋𝐚𝐯𝐢𝐧𝐢𝐚
Hagiu Lavinia este coordonator activități educaționale în cadrul asociației Kenosis. Lavinia realizează și partea de mediator școlar, ținând evidența tuturor copiilor care au vârstă de școlarizare. Merge în comunitate și îi ajută pe părinți să își înscrie copiii la școală și grădiniță. Ea omul de încredere pentru comunitatea romă și persoana de legătură între școală și comunitatea romă.
________
După prezentările și împărtășirile artistelor, veți putea descoperi creațiile expuse și cumpăra pentru voi sau pentru cei dragi cadouri aparte.
Activitatea promovează diversitatea culturală și încurajează implicarea comunității în aprecierea și susținerea artei locale.
Cofinanțatori: Primăria Comunei Biled, Uniunea Sârbilor din România și Uniunea Bulgarilor Din Banat România.
Parteneri: In-tuition.ro, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia, Asociația „Inițiativă în Educație”, Asociația „De-a arhitectura”, Institutul Intercultural Timișoara, Librăria Cărturești Timișoara, Asociația Culturală Pusta, Asociația „Casa Buna Mica” , Asociația „Colț de Banat”, Asociația „Piticii Monei”, Asociația Action for People, Asociația Lapsus.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului DiverCity. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Acest eveniment este organizat cu sprijinul Uniunii Bulgare Din Banat România, prin amabilitatea Domnului Președinte Gheorghe Nacov.
Vă așteptăm alături de noi!