Asociația Sfera Timișoarei vă invită la un tur ghidat al cartierului Cetate!
Scopul turului constă în promovarea patrimoniului cultural local și promovarea caracterului multicultural al orașului.
Participanții vor descoperi istoria locală într-un mod interactiv alături de facilitatorul turului, prof. Bălaj Adriana.
Dată: 11 octombrie 2024
Interval orar: 16:00 -17:30
Locație: Cartier Cetate, punct de plecare: Domul Romano Catolic
Acces gratuit cu înscriere la formularul: https://forms.gle/
Eveniment Facebook: https://fb.me/e/2oWi6DyD8
Turul ghidat aduce o perspectivă interdisciplinară asupra istoriei cartierului Cetate prin sublinierea aspectelor de evoluție culturală și arhitecturală, dar mai ales, prin promovarea caracterului multicultural pe care cartierul și orașul l-a avut în decursul timpului.
Participanții vor face parte activ din turul ghidat, alături de partea informațională și poveștile fascinante ale clădirilor pe care aceștia le vor asculta din partea facilitatorului ghidului, ei vor descoperi elemente de arhitectură.
Traseul turului ghidat va promova multiculturalitatea cartierului prin includerea clădirilor reprezentative patrimoniului local care au aparținut diverselor comunității care au locuit împreună și au dezvoltat cartierul, de la cucerirea habsburgică până în pragul celui de Al Doilea război Mondial: comunitatea germanilor, maghiarilor, evreilor, românilor care au convietuit armonios și au dezvoltat cartierul timișorean.
Pe parcursul turului participanții vor valoriza informația legată de clădirile de patrimoniu din cartier într-un mod interactiv. La finalul turului vor realiza un exercițiu de reflecție asupra experienței trăite, dar vor reflecta și asupra impactului pe care multiculturalitatea l-a avut asupra dezvoltării comunității din cartier și impactul pe care cetățenii îl pot avea asupra protejării patrimoniului local.
Activitatea este organizată în proiectul DiverCity.
Proiectul DiverCity face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.