Mutat de la noi (filmul)

Mutat de la noi (filmul)

Mutat de la noi (filmul) la Bruxelles, în închiderea proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ

În închiderea proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ, va avea loc la Parlamentul European din Bruxelles o proiecție a filmului MUTAT DE LA NOI, în prezența echipei de creație.
MUTAT DE LA NOI este o transpunere cu mijloace cinematografice a monologului cu același nume, scris de Bogdan Sărătean.

Monologul propriu-zis urmărește povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa.

Din momentul în care vasul pornește și până la scufundarea lui în apele oceanului, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat, de-a lungul filmului, de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia.

Tema centrală a este cea a migrației. Subtema filmului este cea legată de dimensiunea ocultă care ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.

În această idee, puzzle-ul filmic este întregit de povestea Niculinei Pârvu din Comloșu Mic, redată de actrița Dana Taloș sub forma unui monolog filmat. De aici aflăm că ritualul magic de salvare de la moarte a unui copil bolnav presupunea în Banatul anilor ’50 similitudini neașteptate cu practici voodoo de pe continentul african. Mărturie stă chiar interviul lui Alexandru Drăgan, înregistrat în cadrul proiectului “Cămine în Mișcare” în anul 2019 în Comloșu Mic, un spațiu al celor deportați, “mutați de la noi”.

Filmul MUTAT DE LA NOI a fost produs în anul 2023 de către Asociația Prin Banat din Timișoara în cadrul proiectului CĂMINE ÎN MIȘCARE.
Ulterior, printr-o colaborare excelentă dintre PRIN BANAT Timișoara și BIS Teatru Sibiu (pe axa Capitalelor Europene ale Culturii Sibiu 2007 – Timișoara 2023) a fost creat performance-ul MUTAT DE LA NOI, care înglobează părți din film. Spectacolul s-a jucat în anul 2022 în cadrul TURNEULUI DEZRĂDĂCINĂRII în spații neconvenționale precum Mina din Petrila sau Vechea Sinagogă din Mediaș.

În anul 2023, în cadrul proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ (parte din programul Over Border Culture + al CECART Timiș), performance-ul MUTAT DE LA NOI s-a jucat de CINCI ori în perioada 13-18 octombrie, la MUZEUL APEI din Timișoara.

Proiecția va avea loc în incinta PARLAMENTULUI EUROPEAN de la BRUXELLES.
Intrarea este liberă pe bază de rezervare la adresa de e-mail: rezervari.bisteatru2023@gmail.com

ATENȚIE – din motive de securitate accesul în Parlamentul European pentru proiecția de film se va face nominal, pe baza unui act de identitate valabil.
Proiecția va fi urmată de o discuție pe temele dezbătute de film la care alături de echipa de creație a filmului, vor participa europarlamentari specializați pe problema migrației.

Mutat de la noi
PROIECȚIE LA PARLAMENTUL EUROPEAN (Bruxelles, Belgia, Rue Wiertz 60, 1047)
29 noiembrie 2023, ora 18:00

un film de Bogdan Sărătean
cu:
Shama Leah
Claudiu Fălămaș
Dana Taloș
Nyombi Abdul
Betty Nalule
Namukwaya Ester
Cristina Pădurariu
Lenerson Polonini
Yimon Soe

Voci:
Aneea Axentea
Bogdan Sărătean

Scenariul și regia:
Bogdan Sărătean

Cu un extras din interviul realizat de Alexandru Drăgan în cadrul proiectului CĂMINE ÎN MIȘCARE. (“O doamnă din Comloșu Mic”)
Introducere: fragment din ”Brutalism” de Achille Mbembe, traducere Ciprian Mihali.

Montajul:
Alexandru Radu

Filmat în:
Sibiu, România, Europa
Kampala, Uganda, Africa
Timișoara, România, Europa
Sao Paolo, Brazilia, America de Sud
Yangon, Myanmar, Asia
Năvodari, România, Europa

Operatori cameră:
Gabriel George
Nakakeeto Shadia
Ovidiu Pelmuș
Bogdan Sărătean
Mawanzo Ali

șofer:
Cosmin Lupu

Mulțumiri către:
Nicu Ștefănuță (și echipei sale)
Alexandra Palconi-Sitov
Alexandru Drăgan
Andrea Bernath
Claudiu Doncuțiu

Producător film: PRIN BANAT (Cămine în Mișcare)

Eveniment în încheierea proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ, implementat de Asociația BIS (BIS Teatru) în parteneriat cu Muzeul Apei și STPT Timișoara.

Proiectul Memoria apei, memoria noastră face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Over Border Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.