„Culture Jamming”: nonconformismul în arta anilor 90

„Culture Jamming”: nonconformismul în arta anilor 90

Vă invităm luni, 27 noiembrie, ora 18:00, la MV sci-art, la o discuție cu Grațian Gâldău în care vom explora conceptul de „culture jamming” și vom vorbi despre practicile artistice din anii ‘90.

În cadrul expoziției unu unu zero zero unu zero zero, Grațian Gâldău prezintă o instalație video pe care a realizat-o alături de Radu Radoslav și studenții de la arte și de la Politehnică. Filmele “Zidul” și “Experimente Pedagogice”, realizate la începutul anilor ’90, ne redau imaginea unui cadru educațional (tehnic), inoculat de practici artistice subversive, unele dintre ele absurde, sfidând norma comună a logicii, dar doar la o primă citire. Privite în context istoric și social, devin acțiuni performative necesare unui catharsis individual și colectiv – epitome ale spiritului tinerilor din anii ’90 și al tranziției de la comunism la democrație.

Puteți viziona o secvență din filmul „Zidul” la următorul link >> https://youtu.be/H47oKhxTv2g

Grațian Gâldău este regizor și producător de film, absolvent al Universității Naționale de Arte București. După terminarea facultății se stabilește în capitală unde lucrează timp de 15 ani în advertising, grafică de televiziune, animație și video games înființând Studio6, una dintre primele companii de efecte speciale din țară.
Între anii 1990-1995 realizează o serie de intervenții artistice în spațiul public de natură a chestiona rutina unei lumi ce refuza să iasă din încremenirea cenușiului comunist. Aceste lucrări, definite de Vlad Nancă ca o formă de Culture Jamming, mai puțin abstracte decât cele ale artiștilor performativi ai acelor ani adunați din țară și Europa de est în jurul Muzeului de Artă din Timișoara încearcă, prin umor și libertate ludică să reducă distanța dintre autor și spectator, să captiveze un public tânăr căruia să îi ofere codul de acces către gestul „gratuit” și metafora artistică.

Foto afiș: Camil Tulcan

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Evenimentul face parte din programul Sci-art your life! parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Program co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga AC.

Parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″, Timișoara 2023, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

META Spațiu
B-dul Mihai Viteazu nr. 1, Timișoara
http://www.metacontemporary.ro
contact@metacontemporary.ro
Tel: + 40 758 014 015