Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Consiliul Județean Timiș vă invită la Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români, ” ediția a VIII-a, 2021.
Două zile pline de tradiții, farmec, pasiune și bucuria de a fi împreună prin intermediul folclorului, aceasta este oferta Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.
Festivalul debutează luni, 18 octombrie, la ora 18..30, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, cu un recital susținut de soliști cunoscuți din zona Banatului, precum Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă și Stana Stepanescu, dar și de interpreți din noua generație: Lăzărică Imbrescu, Andreea Chisăliță și Dorinel Gavriluț Pîrvoni.
Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, coordonată de dirijorul Sebastian Roșca, a pregătit câteva suite de orchestră în care este prezentat spiritul multietnic al Banatului, precum și un moment în memoriam Luca Novac.
Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul aduce pe scena Sălii Capitol din Timișoara jocuri consacrate din zona Banatului(”Salbele”, ”Zvoanele”, ”Jocul Duminical”),dar și jocuri ardelenești din Valea Șieului(Bistrița – Năsăud), în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. Momentul coregrafic ”Zvoanele” reunește personalități timișorene cu forță artistică, în acest caz coregrafia purtând semnătura cuplului Brândușa și Nicolae Stănescu și pe cea a maestrului Marius Ursu. ”De-a lungul”, ”De mână”, ”Învârtita”, ”De-amăgit”, ”Așezata”, ”Bărbuncul”, ”Deasa” sunt câteva jocuri ardelenești care vor fi prezentate în premieră.
Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români” se încheie cu un regal folcloric miercuri, 20 octombrie, de la ora 18.30, la Timișoara Convention Center. Vor aduce tradițiile în inimile și sufletele noastre Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca. În recital va fi Orchestra Fraților Advahov din Chișinău, alături de invitații Zinaida Julea, Adriana Ochișanu și Igor Cuciuc. Melodii cunoscute, precum ”Hangul”, ”Hora mare” sau ”Jocul moldovenilor” vor aduce la Timișoara tradițiile românești în interpretarea plină de talent a fraților Vasile și Vitalie Advahov.
Conform OUG nr. 68/2021, accesul în sală este permis doar persoanelor care au schema completă de vaccinare sau celor care au fost infectate cu SARS-COV-2(și se află între ziua a 15-a și a 90-a de la confirmarea infectării). Purtarea măștii de protecție este obligatorie.
Evenimentul va fi transmis online pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul.

Invitațiile vor fi disponibile la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu, nr. 1 din Timișoara, în zilele de 13, 14, 15 octombrie, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 18:00.

Prezintă: Felicia Stoian
Finanțator: Consiliul Județean Timiș